10.232017
1 0
Interviu cu Florin Dull, (partea a 3-a)

Interviu cu Florin Dull, (partea a 3-a)

Ultima parte a interviului din octombrie 2017 cu dl. Florin Dull, pentru Business Magazine:

Noi punem accent pe „a face”, nu ne ferim de „a greși” și nu renunțăm niciodată

F.D : Deși pe piața romanească activează mii de firme de contabilitate sau consultanță fiscală, la Geseidl se simte o atitudine specială, o undă de entuziasm într-o meserie considerată stufoasă și chiar complicată. Cum reușiți să imprimați această stare echipei?

R.P : Pentru noi, Geseidl nu este un loc de muncă, ci un mod de viață. Misiunea noastră personală, a fiecăruia dintre noi, este să facem lumea mai bună, să ajutăm pe cei de lângă noi… este ceea ce ne motivează să trăim. Interviurile noastre de angajare sunt atipice, ni se spune aproape de fiecare dată lucrul acesta, pentru că punem foarte mare accent pe modul de gândire al fiecărui candidat și pe viziunea lui despre viață. Odată ce găsim persoana care are aceleași motivații ca și noi, o invităm în echipă și de acolo totul este simplu.

F.D: În 7 ani au avut loc peste 20 de teambuildinguri, este un număr impresionant pentru o companie relativ mică. Am văzut că v-ați deplasat cu echipa chiar și în afara țării. Cât de mult contează ieșirile cu colegii, și în ce cadru este mai potrivit să se desfășoare acestea?

R.P: Chiar acum ne-am întors dintr-un teambuilding! Pentru noi este deosebit de important să ne cunoaștem cât mai bine și să descoperim potențialul coechipierilor. Primul teambuilding l-am făcut în al doilea an al firmei, când eram 8 persoane. Am învățat multe de atunci, avem astăzi 36 de teambuildinguri făcute și multe alte activități similare, dar mai scurte. Într-un teambuilding Geseidl fiecare are șansa să descopere lucruri noi la cei din jur, mai ales de la coordonatori și, la final, să descopere câte ceva și despre propria persoană. Totul este înconjurat de o atmosferă veselă, multă distracție și, neapărat, multă grijă față de fiecare membru al echipei. De obicei, d-na Popa era cea care gătea și noi, cei din conducere, serveam la masă. Mi se pare un firesc să transmiți colegilor cât de mult îi apreciezi și să le arăți prin ceea ce faci că ții la ei, iar dragostea trece prin stomac, nu?

F.D: Echipa Geseidl este relativ tânără, care este media de vârstă? Și cât de mult contează acest aspect în activitatea pe care o desfășurați?

R.P: Media de vârstă este 34 de ani. Din prima zi am considerat că Geseidl este și trebuie să rămână o școală. Este unul din cele 4 moduri prin care înțelegem să facem lumea mai bună pentru cei de lângă noi. Chiar dacă nu e mereu ușor, am menținut această politică, iar cei mai buni colegi ai noștri, și cei mai vechi, de altfel, sunt cei care și-au început cariera la noi, imediat după facultate. În cei 14 ani de experiență, au fost mai mult de 50 de colegi care au debutat la Geseidl și apoi au mers mai departe către posturi de conducere la Timken, Cameron, Michelin, Wabag, Lubbers sau chiar ca manageri generali tot la multinaționale. Dar, în viață totul trebuie să fie în echilibru și, cum spune vechea zicală românească: „cine nu are bătrâni să-și cumpere”, noi căutăm să avem în echipa noastră și persoane cu experiență de la care să învățăm lucrurile de finețe.

F.D: Familia stă la baza Geseidl, iar angajații formează, în companie, o mare familie. Care este cel mai tânăr membru al echipei și cum este comunicarea cu cel mai în vârstă? Există diferențe majore de opinie?

R.P: Cel mai în vârstă membru Geseidl are 65 de ani și cel mai tânăr 24. O diferență mare la prima vedere, dar în realitate nu se simte. Cei care au lucrat cu noi știu asta. Noi încurajăm comunicarea directă, fără să se facă simțită ierarhia din organigramă. Chiar ultimul audit de calitate, care a avut loc acum trei săptămâni, a remarcat această reușită a noastră: când ești în mijlocul nostru nu ai cum să vezi cine este șef sau subaltern. Mai mult decât atât, cei care sunt „subalterni” se simt liberi să ne confrunte. Ne-am luptat mult să implementăm atitudinea aceasta și vrem să o menținem mereu pentru că ne aduce foarte multe avantaje.

F.D: Ce proiecte de CSR ați derulat, care vă este cel mai aproape de suflet și ce proiecte de viitor aveți, în acest sens?

R.P: Iată încă unul din cele 4 moduri prin care noi ne dorim să facem lumea mai bună! Avem în acest moment înființată Asociația Geseidl pentru Sport și Sănătate, pentru că ne dorim să ne implicăm cât mai activ și eficient în dezvoltarea comunității locale. Noi considerăm că încurajarea sportului de masă este foarte importantă pentru dezvoltarea generațiilor viitoare, pentru sănătatea tuturor și o mai bună calitate a vieții. Ca realizare în acest domeniu, aș putea menționa clubul de fotbal Geseidl, GFC, și echipa Geseidl cu care am participat în 2008-2011 la evenimente locale și am reușit să avem o creștere frumoasă în campionatul local de minifotbal. De acolo am început și ne-am dat seama că e nevoie de mult mai mult. Am sprijinit și continuăm să sprijinim clubul școlar de atletism și clubul de ciclism și triatlon. Iar ca proiect de viitor, la care lucrăm intens acum, este dezvoltarea de terenuri de sport, de cartier, cu acces liber pentru oricine. Dezvoltăm, în acest sens, un parteneriat cu Primăria Municipiului Ploiești și cu firme străine, interesate de CSR.

F.D: În ce măsură se implică Geseidl în comunitatea locală? Vă uitați doar la Ploiești sau intenționați să extindeți activitățile de CSR și în alte zone?

R.P: Deocamdată ne dorim să dezvoltăm sportul de masă în Ploiești, unde am rămas în urmă față de alte orașe. Peste câțiva ani, după ce ne atingem acest obiectiv, cu siguranță vom merge mai departe.

F.D: Aveți 3 copii. Care considerați că sunt, acum, pericolele pentru tânăra generație? Dar oportunitățile?

R.P: Este un subiect sensibil și unde sunt multe de spus. Personal, mă îngrijorează lipsa de eficacitate a sistemului actual de a transmite tinerei generații plăcerea de a munci și satisfacția lucrului bine făcut, dar nu sunt în măsură să fac o analiză corectă. Consider că de aici apar multe pericole și potențiale derapaje pentru cei tineri. În Geseidl accentul este pus pe familie, în primul rând familia personală, mai presus de orice și apoi familia Geseidl. Acasă, în familie, noi punem accent pe „a face”, nu ne ferim de „a greși” și nu renunțăm niciodată. Am descoperit că pe măsură ce soția mea și cu mine ne dăm la o parte și lăsăm copiii să înflorească ei imediat ne surprind cu lucruri minunate. Cu puțină răbdare, fiecare floare înflorește la timpul ei!

Oportunități sunt și au fost întotdeauna… Accesul la informație, așa cum este acum, coroborat cu consecvența, dorința de a cunoaște și perseverența nu au cum să nu ducă la un rezultat bun, atunci când tânărul pornește dintr-o familie unită și iubitoare.

F.D: În cazul unui director general, se poate vorbi despre un echilibru între timpul dedicat familiei și profesiei? În ce măsură există această posibilitate?

R.P: Da, pentru mine există un echilibru între familia personală, profesie și activități personale. Sunt două ingrediente necesare: o familie reușită acasă și o familie reușită la muncă! Mi-a fost de mare folos o carte scrisă de Patrick M. Lencioni: „The Three Big Questions for a Frantic Family” și de fapt, cam tot ce a scris el. „Am trăit”, „am murit” și „am reinviat” prin cărțile lui.

F.D:  Care este cartea preferată (sau cea pe care ați citit-o recent/ sau cea pe care o recomandați)? Dar citatul dvs. preferat? (sau motto)

R.P: Biblia mi se pare esențială ca om, tată și manager. Legat de business, o carte cu impactul pozitiv asupra firmei, familiei și calității vieții, pentru noi este „Good to Great: Why Some Companies Make the Leap…And Others Don’t” scrisă de Jim Collins.

Motto-ul nostru este „Din ce în ce mai buni, în fiecare zi, în tot ceea ce facem!”.

Îmi este greu să am un citat preferat, pentru că, în funcție de discuție și, mai ales de persoana căreia te adresezi, citatul trebuie ales cu grijă ca mesajul să fie transmis cât mai eficient. Pentru mine – astăzi –  are relevanță răspunsul lui Jim Collins la întrebarea: „Why Greatness?” ca o concluzie la cartea lui: „Because when all these pieces come together, not only does your work move toward greatness, but so does your life. For, in the end, it is impossible to have a great life unless it is a meaningful life. And it is very difficult to have a meaningful life without meaningful work. Perhaps, then, you might gain that rare tranquility that comes from knowing that you’ve had a hand in creating something of intrinsic excellence that makes a contribution. Indeed, you might even gain that deepest of all satisfactions: knowing that your short time here on this earth has been well spent, and that it mattered.”

F.D: Ce preferați să faceți în timpul liber? Hobby?

R.P: Să învăț! Petrec cel puțin câteva ore pe zi studiind lucruri noi, citind. De asemenea, îmi place să fac sport. Am un program regulat de mișcare și combin ciclismul cu atletismul. Și, nu neapărat ca hobby, ci mai mult ca mod de viață sănătos.

F.D:  Ce ați face într-un an sabatic?

R.P: Aș studia ceva nou așa cum a făcut Steve Jobs când a fost concediat și aș călători cât mai mult pentru asta. Mi-ar plăcea să mă reîntorc în Japonia. Viața mi se pare foarte scurtă și nu vreau să îmi pierd timpul.

F.D: Există o rețeta a succesului? În cazul Dvs. care este aceasta?

R.P: Depinde acum de fiecare ce înțelege prin asta. Eu sunt sigur că există o rețetă a succesului! Cred că o viață trăită activ și inteligent în biserică, de unde să îți tragi valorile, conduita morală și modul de acțiune în orice situație, te va duce mereu la succes. Am văzut asta la mulți oameni în jurul meu, în mod special la mama mea. 22 de ani s-a luptat cu cancerul și ce viață frumoasă a avut, cât de mult a râs și s-a bucurat și cât de exigentă a fost cu ea însăși în tot. Chiar și în ultimul an de viață a reușit să mai ia un examen. Eu încă lupt să ajung acolo, dar mai am multe, foarte multe de învățat…

F.D: Care ar fi un sfat pentru tineri? Mai ales pentru cei indeciși, care își schițează acum viitorul, aflați în căutarea unui loc de muncă, optimiști, dar fără experiență și nerăbdători.

R.P: E greu să dai sfaturi… Asta presupune chiar să știi despre ce vorbești și e puțin cam mult pentru mine, sunt încă prea tânăr… Îmi vin în minte cuvintele Cuiva foarte drag mie: „căutați mai întâi pe Dumnezeu … și toate vi se vor adăuga vouă!”Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *